Gebruiker Centraal is een actieve community van en voor professionals. Ze zet zich in voor een toegankelijke, bruikbare en begrijpelijke overheid. Met inclusieve dienstverlening die iedereen kan én wil gebruiken. Omdat deze ontworpen is met mensen in plaats van overheidssystemen als uitgangspunt.

Sinds mei 2022 werk ik voor Gebruiker Centraal als freelance designer en doe ik UX onderzoek.

Designer

Als (grafisch) designer maak maak ik verschillende uitingen. Dan kun je denken aan:

  • Beeldmerken, illustraties en avatars
  • POS materiaal bij events (zoals de Maak het Bruikbaar Conferentie of de Direct Duidelijk Week)
  • Het Direct geleerd, duidelijk gedaan-boek
  • Social media posts
  • Het spel Zeg dat dan! (ook getest met gebruikers. Zie slide-post onderaan de pagina.)
Designer Maak het Bruikbaar Conferentie-min

UX Researcher

Voor Gebruiker Centraal zette ik tests op en voerde ze uit. De screenshots hiervan staan  onderaan deze pagina.

Ik heb getest op verschillende manieren:

Usability tests

Testers bekijken een prototype en voeren taken uit (zoek … op). Met aanvullende vragen kijk je welke verwachtingen ze hebben. Zo weten wij hoe er genavigeerd wordt. En wat men van bepaalde pagina’s verwacht.

Kies, deel in en plak
Gebruiker Centraal heeft ook community’s. Daar komen professionals bij elkaar om binnen een bepaald onderwerp (van elkaar) te leren. Maar wat willen mensen op een pagina over een community zien? Testers konden zelf een pagina samenstellen. Met een pritstift gingen testers aan de slag. Na analyse wisten we welke onderdelen, volgorde en visuele uitwerking men op de pagina wilde.

Gebruiker Centraal vriendenboekje
Wat vinden mensen van jouw organisatie? Dat willen veel bedrijven weten. Natuurlijk kan dit met een vragenlijst, maar… SAAI! Daarom bedacht ik een alternatief. Waarom geen vriendenboekje? Mijn collega Jeroen schreef de tekst. Ik maakte het ontwerp. Een leuke manier om erachter te komen wat mensen van Gebruiker Centraal vinden.

Online vragenlijst

Op de nieuwe website van Gebruiker Centraal zijn thema’s belangrijk. Collega’s bedachten thema’s. Maar zijn die ook logisch voor gebruikers? We gebruikten online enquête om daarachter te komen. En dit werden de 5 thema’s:

  • Begrijpelijke tekst en beeldtaal
  • Draagvlak en bewustwording
  • Onderzoek, testen en meten
  • Digitale toegankelijkheid en inclusie
  • Mensgericht denken en ontwerpen

Kies een icoon bij onze thema’s
Bij elk thema komt een icoon. Ik ontwierp variaties voor elk thema. Ook die werden getest. Kies een van de variaties, of heb je zelf een goede ingeving? Teken het. Tijdens de Maak het Bruikbaar Conferentie lagen de deze test op het testplein. Digitaal kon men sticky notes plakken op een Miro-bord. Ik analyseerde de voorkeuren, commentaren etc. en zo ontstonden de definitieve iconen bij de 5 thema’s.

Artikelen

Vanuit Testlab on Tour (project van Gebruiker Centraal) hielp ik de Algemene Rekenkamer om het eerste prototype van hun nieuwe webapp te testen. Twee medewerkers van de Rekenkamer keken mee wat er tijdens de gebruikerstests (zie foto) werd gezegd.

Mijn collega Jeroen Schalk schreef er dit artikel over.

En hoe we het spel Zeg dat dan hebben getest lees je in het artikel dat collega Joost Magnus heeft geschreven.

Samenwerken met Carlien is een feestje. Ze schakelt snel, is praktisch ingericht, flexibel, denkt mee, heeft aan een half woord genoeg, is creatief, maakt mooie dingen en is ook nog eens een fijne collega. 

Bij Gebruiker Centraal noem ik haar altijd onze 'dwarskijker': ze legt verbanden tussen onze eigen projecten, externe ontwikkelingen en andere organisaties, en ziet kansen. En ze zegt ook gewoon waar het op staat als iets niet goed gaat. 

Carlien heeft ons ook goed geholpen met het opzetten van tests en haar kennis over UX en gebruikersonderzoek overgedragen. Zo hebben we samen met haar onze nieuwe website en een spel getest. Zij denkt altijd vanuit de gebruiker.

Jessica Straetemans - Coördinator Communicatie Gebruiker Centraal

Voorbeelden

GC_community-pagina
GC_vriendenboekje
GC_logo's-testen
Gebruiker Centraal themas-iconen
Gebruiker Centraal_Zeg dat dan spel
Gebruiker-Centraal-Direct-geleerd,-duidelijk-gedaan-min