De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland. Miljoenen bezoekers uit de hele wereld raadplegen jaarlijks de website www.dbnl.org.

Het beleidsplan voor 2021-2023 moest worden vormgegeven. Naast de tekst moest er ook een infographic komen die onderdeel zou zijn van het beleidsplan en was de wens dat er 3 illustraties zouden worden gemaakt. Twee om de krachtlijnen uit het rapport visueel te verduidelijken en één overkoepelend beeld. Daarbij was het van belang dat het document digitoegankelijk werd gemaakt conform de WCAG 2.1 richtlijnen. Ik mocht hier als freelance designer/vormgever mijn bijdrage aan leveren.

 

Digitoegankelijk (PDF conform WCAG2.1 richtlijnen vormgeven)

DBNL is onderdeel van de overheid en moet daarom ook rekening houden met de digitale toegankelijkheid. Dit geldt niet alleen voor websites, maar ook voor overige documenten, zoals PDF’s. Om het document aan de richtlijnen te laten voldoen hield onder andere ik rekening met:

  • Instellen van o.a. Taal, titel, kernwoorden, auteurs e.d.
  • Alt-teksten voor afbeeldingen/logo’s
  • Leesvolgorde

 

“Carlien heeft een prettige stijl, komt met goede ideeën en reageert vrijwel altijd dezelfde dag nog. Ik ben erg blij met de vormgeving van het nieuwe DBNL-beleidsplan en onze stakeholders ook!”

Ryanne Keltjens, dienstcoördinator DBNL, Koninklijke Bibliotheek

Benieuwd naar het eindresultaat?

Bekijk de PDF op de site van DBNL.